Последни публикации

Пътни разходи за работещите

Въпрос 11: Здравейте, аз съм работодател в сферата на хотелиерството и туризма. По-голяма част от персонала ми са пътуващи от близки населени места до града, в който развивам бизнеса си.

В тази връзка искам да попитам, възможно ли е с моята фирма да кандидатствам по някоя от оперативните програми с проект за заплащане на пътните разходи на моите служители и за какъв период?

Отговор:

Да,  възможно е. Можете да кандидатствате за европейски пари по схемата „На път“ от  Оперативна Програма за Развитие на Човешките Ресурси. Тя позволява да се наемат работници от населени места, които са отдалечени до 100 км от фирмата.
Европейската програма поема транспорта им, а като резултат се очаква безработицата в по-малките населени места да намалее. Жителите в тях ще могат да търсят работа на по-отдалечени места. Всяка фирма ще получава от 20  до 390 хил. лева за две години.
Програмата е подходяща за хотели и ресторанти в туристическите комплекси, които наемат сезонни работници от региона. В случая тя е точно за вас.
Ако сте малко предприятие и нямате възможност сами да подготвите проекта си, то може да направите партньорство със средно предприятие и да обедините усилията си, това е нашият съвет. По схема „На път“ не могат да кандидатстват работодатели, които се явяват администрации, както и предприятия, работещи в сферата на селското, горското и рибното стопанство.

За повече информация може да ни потърсите на нашите координати посочени в секцията контакти на този сайт.

 

 

 

2 Responses to “Пътни разходи за работещите”

 • don4eva:

  Служител съм в общинска администрация, в която се изплащаха пътни разходи на служителите до миналата година. С решение на общинския съвет на общината тези заплащания се спряха, но само за служителите, които живеят извън рамките на самата община, а тези които живеят в селата на общината могат да си получават пътните разходи. След подадена жалба от няколко служители се взе др решение, да се изплащат разходи отчетени с абонаментни карти за пътуване, в решението няма срок, дата от кога важи и за кого се отнася… в резултат на което в момента не се изплащат пътни на никого освен на заместник кметовете. Цялата тази история се върти вече четвърти месец, време в което ние сме пътували и с билети, и с карти, и с лични автомобили, даже и на стоп?!?!
  Въпросът ми е законно ли е да се взема подобно решение, което ощетява един служител и облагодетелсва друг? Законно ли щеше да бъде ако това се случваше в предприятие, което няма общински съвет да му взема решенията? И редно ли е да се посочва срещу какво ще се изплащат тези разходи в случай, че има по евтина алтернатива от картите „с намаление“?

  • Evgenia Pekaj:

   Здравейте!
   При вас основното е решението на Общинския Съвет. Ако то е за плащане на всички служители, то имате право да обжалвата до Кмета и по-нагоре.Но ако в решението се посочват само определени длъжности, то нищо не можете да направите. Можете единствено да напишете всички потърпевши служители мотивирано предложение до Председателя на ОС с копие до Кмета и до всички общински съветници за поемане на пътните разходи, предвид това и това …. Добре е да има някаква финансова обосновка, като например, че има други по-евтини алтернативи. Да, в предприятията, където има силни синдикати, това трудно може да се случи. Там те ще скочат. Ако след вашата обща петиция нищо не се получи, пишете до Областния управител и подадете информацията до медиите. Всички телевизии имат секция в интернет-страниците си, където можете анонимно да подадете тази новина и те ще я раздухат.
   Усмивки и успехи!

Leave a Reply

Последни публикации